Siirry pääsisältöön

Putin

Tsaariksi nimitetty, alueeltaan laajan Venäjän hallintovallan käyttäjänä, presidentti Vladimir Putin on toiminut itäisen naapurivaltion keulamiehenä jo 17 vuotta. Boris Jeltsin hänet siihen valitsi ja nimitti. Pienen valtion näkökulmasta, hänellä on vahvasti valtaa. Kuitenkin muistettava, että hänkin on vain ihminen. Yhdet vaalit on vielä voitettava. Lähtö tulee joskus. Kuka on seuraaja, sitä maailma kyselee. Moskovan Kremlissä valmistaudutaan jo Putinin jälkeiseen aikaan.

Ei ole Venäjän presdentin elämä helppoa. Vain KGB:n everstin koulutuksella ja vaatimattomalla siviiliviralla Pietarissa presidentin hyppäys tunnetuksi valtiomieheksi ei varmaan ole käynyt leppoisasti. Monta uutta asiaa on yön pimeinä hetkinä tullut opetelleeksi. Parlamentti, duuma on kuin pikkupoika, tottelee jos kovasti käskee. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään maaliskuussa. Samana päivänä tulee jo neljä vuotta, kun vallattu Krimin niemimaa ja osa Ukrainaa liitettiin Venäjään.

Putin on suosittu Venäjällä. Presidentin kannatus on todella korkealla, vaikka ensi päivistä prosentit ovat laskeneet. Ne tavoittelevat vieläkin taivaita. On turhaa kainostelua, ettei nyt 100 vuotias Suomi odottaisi jonkilaista lahjaa myös Venäjän presidentiltä. Mutta Putinin on vallannut pelko. Vaikka kiihkein nationalismin aalto on hiipunut, opposition papereissa vilahtelee syytös. Liian moni ajattelee, että maan talouden vaikeudet johtuvat pelkästään presidentin vääristä käskyistä.

Putinin missiona on rakentaa Venäjä suureksi, aina alueensa mittaiseksi. Syyrian sotaretki ei ole tuottanut tulosta, ei liioin Ukrainan valloitus. Englatilaiset asiantuntijalähteet väittävät, että opposition johtajana tunnettu Aleksei Navalny kykenee jopa vankilasta horjuttamaan Putinin valtaa. Kampajaverkosto, jonka SK 48 mainitsee nyt jo vahvaksi, tähtää oikeastaan vasta 2024 vaaleihin. Tietäisi kovaa vaalitaistelua ja presidentti Putin alkaa silloin lähestyä vanhuusikää.

Suomen itsenäisyys vaatii vain muodollisen sinettinsä. Venäjä voi antaa sellaisen. Olisiko puolustusministeri Sergei Soigu seuraaja, sen ojentaja? Suomalaiset ovat itsenäisiä ja Pohjolan valtiot tulevat yhdessä puolustamaan asemaansa. Vlatimir Putinilla on nyt mahdollisuus olla vahva maansa vaikuttaja. Talous on helpottunut ja raakaöljyn hinta noussut. Presidentti Putin, nyt tarvitaan ripeätä toimintaa. Ollaan kavereita. Päättäkää Tekin se!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla. Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena. Naisten rangaistusleiri Karh

Mielenilmaus

Koko moniselkoinen hässäkkä näyttää lopulta viittovan tiettyyn tavoitteeseen: tuleviin eduskuntavaaleihin ja pelkoon puoluen kannatuksessa niissä. Parhaiten se näkyy änkeimpien demareiden ajatusharhailussa ja välikysymyskeskusteluissa.  Entisen valtionvarainministerin Antti Rinteen luulisi olevan selvillä maan talouden nykyisestä tilasta ja toimivan sen mukaan. Mutta ei. Puolueen etu sivuuttaa kirkkaasti valtakunnan edun. Niin paljon oman puolueen gallup-kannatus suistaa puoluepomon politiikkaa. Viimeisin ponnistus on sitten tuonut pinnalle, vanhan - toki omalla tavallaan arvostetun Ihalaisen - selvittämään uudestaan yhdyskuntasopimusta. Tämä todistaa, että sosiaalidemokraattien hätä on todellinen. Aikanaan SAK veti takaisin julkisuudesta Lohtander-mainoksen. Nyt olisi samanlaiseen aihetta, kun melkein koko kansa tietää eletyn jo liian kauan velaksi. Katkaisu on nyt pakko tehdä, Mitä sitten, jos kansa kääntyykin ns. mielenilmaisijoita vastaan. Varsinkin kun ensi vuonna - näilläkin ha

Nousukausi

Aito myyntipäällikkö sen tietää, nimittäin nousukauden pituuden. Niin ainakin SK 13-15 väittää. Historiasta voimme lukea, kuinka  yhdessä olemme tunaroineet ja siksi toivuimme muita hitaammin. Lisäksi Suomi koki Nokian romahduksen ja Venäjän hyytymisen. Maamme sai siis enemmän vaikeuksia syliinsä kuin muut talouden kärkimaat, joilla tuotanto oli monipuolisempaa kuin meillä. Tämän ohella Kiinan pörssiromahdusta silloiset asianantuntijat pitivät  mahdollisena. Sen vuoksi korjailtiin väärään suuntaan. Lähes kaikki olivat sen ennusteen takana. Nyt siis uskotaan taas myyntipäälliköiden arviontiin. Elämme terveesti, olemme onnellisisa. Nousukautemme jää täten myyntipäälliköiden arvion varaan. Niin ainakin uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Markkinat lähettävät jo sellaisia signaaleja, että USA vaipuu taantumaan jo kahden vuoden kuluttua! Saadaan nähdä, toteutuuko tämä arvio. Olemmeko juuri nyt kulkemassa ylös vai alaspäin? On siinä poliitikoilla pohtimista, kun eivät osaa nykyist