Siirry pääsisältöön

Korkeimmalla

Pimeinä yön hetkinä ja elämän kalkkiviivoilla, ihminen kertaa kokemaansa elämän antia. Onko kaikki ollut sitä samaa ponnistelua vuodesta vuoteen. Oletko, ainakin omasta mielestäsi, pistäytynyt jonkun kukkulan laella? Elämä on näin ollen tarjonnut tapahtuman, joka on jäänyt suloisesti hieromaan mieltä. Pelannut ehkä pitkissä urheiluhousuissa kireitä otteluita, jotka viimein, suu tuohenkuivana on vihdoin voitettu. Makeita muistoja!!

Onko se poliittinen paikka? Ensin monet ystävät innostivat, sitten vielä tahti kiihtyi. Lopulta herännyt kiinnostus on johtanut kunnalliseen lautakuntaan, valtuustoon, kaupungin oman varallisuuden valvontaan, jota kohtaan jo peräti koululaisena, tunsit asiantuntevaa mielenkiintoa. Siinä toki onnelliseen aikaan, että menetettiin vain pukuompelun oppikurssi, kaikkine malleineen ja mittoineen, alkoholisoituneen opettajan vasta itsenäistyneeseen Tallinnaan lupaamana lahjoituksena. 

Vai ilkikurinen tapaus Moskovan Kremlissä Vastaaottojen Palatsissa, mihin turistiretkikunnilla ei ollut mitään asiaa. Tavannut karhulalaisen paperikoneita valmistavan konepajan suuren päällikön, joka hämmästyneenä kysyi: "...mitäs sinä täällä teet! Ai, että vastaus hekotti vieläkin. Kysymys saavutti nimittäin valtiomme virallisena pienteollisuuden ja sen ulkomaankaupan edustajan, minut. Rotaryveljeys päättyi heti seuraavassa kokouksessa, hän irtisanoutui.

Ehkä Suomen Pankin pelituttavuus pääjohtaja, myöhemmin tasavallan presidentti Mauno Koiviston kanssa? Ensin lentopallopeli, sitten sauna ja ruoka. Kun  korkeat vieraat rupesivat viihtymään. Kovin keskustelu käytiin, tietysti pelimiesten kesken sinutellen, talojen rakentamisesta noin yleensä. Vastavierailu varattiin heti, kaikkein korkein oli jo silloin turvamiesten vartioima. Lentopallo ja keskinäinen kunnioittaminen yhdisti, vaikka uskoimme eri puolueisiin ja liikuimme täysin eri tasoilla.

Tämä ainakin nosti kohti kukkulan lakea: ensimmäinen karhulaisten tekemä bussien pesukone, Streamline, toiminnassa  JFK:n lentokentälle New Yorkissa, Amerikassa. Kyllä teki hyvää! Tällä näytöllä kaikki kilpailijat lyödään. Hunajainen muisto! Nyt mennään ja kovaa. Ei meitä enää keikauta kukaan! Niin luultiin silloin, vaan keikauttipa. Ruotsalaisella Marcus Wallenbergillä kun oli silloin voimaa ja suomalaiset sitä ääntä nöyrästi kuuntelivat. Joskus on elämässä makeaa, joskus suolaista.

Yliopistokokemus? Vapaus saada omalla tavallani johtaa tiedekorkeakoulun alaisena yrittäjien koulutusta, viimeisenä, noin kymmenvuotisena aktiiviaikanani. Jokaisen sadan yrittäjän erilainen menestys tai menetys, kätteli tai kouri vatsaa. Niin pitkän aikaa, Menestystä sarallani en osaa itse arvioida. Tehköön sen toiset. Kokemusta ainakin sain. Samanlaiset, pitkäkestoiset yrittäjäkurssit eivät enää talousarvion niukkuuden vuoksi rahoitusta saaneet. Tervehdin ilolla kaikkia yrittäjiä!   







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla. Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena. Naisten rangaistusleiri Karh

Nousukausi

Aito myyntipäällikkö sen tietää, nimittäin nousukauden pituuden. Niin ainakin SK 13-15 väittää. Historiasta voimme lukea, kuinka  yhdessä olemme tunaroineet ja siksi toivuimme muita hitaammin. Lisäksi Suomi koki Nokian romahduksen ja Venäjän hyytymisen. Maamme sai siis enemmän vaikeuksia syliinsä kuin muut talouden kärkimaat, joilla tuotanto oli monipuolisempaa kuin meillä. Tämän ohella Kiinan pörssiromahdusta silloiset asianantuntijat pitivät  mahdollisena. Sen vuoksi korjailtiin väärään suuntaan. Lähes kaikki olivat sen ennusteen takana. Nyt siis uskotaan taas myyntipäälliköiden arviontiin. Elämme terveesti, olemme onnellisisa. Nousukautemme jää täten myyntipäälliköiden arvion varaan. Niin ainakin uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Markkinat lähettävät jo sellaisia signaaleja, että USA vaipuu taantumaan jo kahden vuoden kuluttua! Saadaan nähdä, toteutuuko tämä arvio. Olemmeko juuri nyt kulkemassa ylös vai alaspäin? On siinä poliitikoilla pohtimista, kun eivät osaa nykyist

Carean nykytilanne on muuttumassa hallitsemattomaksi

Jussi Raukko (Kouvola) kauhistutti äskettäin Kymen Sanomissa mielipiteellään, että maakunnan etelän ja pohjoisen välinen kilpavarustelu erikoissairaanhoidon investoinneissa nousee jo 200 miljoonaan euroon, ehkä ylikin. Kauhistusta lisäsi se, että Kymenlaakson omistajakunnat yhdessä ovat keskussairaalalleen tänään velkaa jo 24 miljoonaa! K eskussairaalan kunnossa ja toimitusjohtajan lausunnoissa tilanne on näkynyt. Sairaalan oma rahantarve ja omistajakuntien samanaikainen painostus alijäämäiseen talousarvioon ovat pakottaneet Carean ottamaan omiin nimiinsä velkaa kymmeniä miljoonia, vaikka sillä samaan aikaan on ollut jättisaatavia omistajiltaan. Onhan se aivan hullu tilanne. Näillä kuitenkin mennään, koska omistajakunnat näkevät maineensa takia velat mieluummin Carean kuin omassa repussa. Tilanteeseen toivotaan toki muutosta, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jo herkistetty puuttumaan keskussairaalaa puuduttavaan talousarviokikkailuun. Nyt on syytä luottaa korkean