Siirry pääsisältöön

Sissiarmeija

Puolustuksemme välttää laajaa materiaalitaistelua, koska sillä siihen ei ole varaa ja ennusteetkin lopputuloksesta ovat huonot. Sotaisen paukuttelunäytelmän sijasta sissiarmeijamme katoaa hiljaa metsiin. Sieltä käsin se tekee harkittuja iskuja joko ennalta suunniteltuihin kohteisiin tai syntyvien tilanteiden mukaan. Sissiarmeijamme kärki on hyvin varustettu taistelutapamme vaatimuksiin. Nykyaikaisesti aseistetut Jas Gripenit yhdessä norjalaisten kanssa hoitavat oman osansa ja tulevien ilmavoimien vuokraus valmistajamaalta irroittaa varoja maasodan hankintoihin. Ruotsi sitoutuu valtiosopimuksella siirtyvänsä teollisuutensa ja laivastonsa kautta Pohjolan puolustukseen. 

Sissiarmeijamme rekrytointiin ja mobilisaatioon tarvitaan perustamispaikoille tehokas ilmatorjunta. Se on käsittääkseni jo käsketty ilmavoimillemme ja Stinger-ohjuspuolustukselle. Niiden jatkohankintoihin löytynee rahaa. Viholliselle mikään ilmatoiminta ei tule metsäpeitteisessä maassa olemaan helppoa ja turvallista. Vihollisen kopterit eivät voi lentää oikeastaan mihinkään vuorokauden aikaan turvallisesti. Valloitusta yrittävän elintarvike- ja ammushuoltohuolto tulevat ensinnä kokemaan katkoja. Haavoittuneiden hoitoon saaminen liki mahdotonta. Torjuntatulta voi tärskähtää milloin mistäkin pensaasta. 

Sissiarmeijamme majoitus on pääosin luonnossa, mutta osin myös ennalta valituissa kesämökeissä. Talvikuntoiset kesäasunnot ovat taistelussa kova voimatekijä. Vihollisen oletettut liikkeeet ja agenttitoiminnan torjuntavaste ovat jo valmiina suunnitelmina tehtäväkansioissa. Avoveden aikana sissimme iskevät nopeakulkuislla, maastokelpoisilla pikkuveneillä. Silloin maahantunkeutujan ainoaksi mahdollisuudeksi jää sinne tänne ns. suojaleirien perustaminen. Kannattaako se? Toinen toisensa jälkeen nekin kokevat, ettei minkäänlainen leiriytyminen ole kannattavaa.

Siinä  kun nopeat Amos-kranaatinheittimet ja muut kaarituliaseemme sytyttävät koko leirin, hyökkääjän käsitys puolustajan kyvystä muuttuu nopeasti. Historia ei enää kiinnosta entiseen tapaan. Maamme valloitusta yrittävälle on hankalaa suojattujen leirien ylläpito kaikkine huollon lajeineen. Kaikki taistelutoimet - modernimpia kybertoimia myöten - kohtaavat tehokkaita vastatoimia. Panssarien torjunta on vaaditulla tasolla.

Niin sanottu hiljainen kuolema näkyy suurena loppusaldossa. Simo Häyhän perillisillä on pitemmälle kantava, nykyaikainen tarkkuusaseistus ja sen käyttäjillä erikoiskoulutus. Sotilaallinen esikuntatyö kysyy entistä enemmän kykyä ja ajassa toimivaa koulutusta. Menneisyydessä tehdyt sotilaalliset virheet vaativat mitä syvintä tietoa kaikista olosuhteista. Joskus on pakko luopua 200 tuliteräisestä krh -putkesta, koska taisteleva armeija tarvitsee nahkoja puhkikuluneisiin saappaisiinsa ja koululaiset samaan aikaan paperikenkiinsä.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla. Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena. Naisten rangaistusleiri Karh

Mielenilmaus

Koko moniselkoinen hässäkkä näyttää lopulta viittovan tiettyyn tavoitteeseen: tuleviin eduskuntavaaleihin ja pelkoon puoluen kannatuksessa niissä. Parhaiten se näkyy änkeimpien demareiden ajatusharhailussa ja välikysymyskeskusteluissa.  Entisen valtionvarainministerin Antti Rinteen luulisi olevan selvillä maan talouden nykyisestä tilasta ja toimivan sen mukaan. Mutta ei. Puolueen etu sivuuttaa kirkkaasti valtakunnan edun. Niin paljon oman puolueen gallup-kannatus suistaa puoluepomon politiikkaa. Viimeisin ponnistus on sitten tuonut pinnalle, vanhan - toki omalla tavallaan arvostetun Ihalaisen - selvittämään uudestaan yhdyskuntasopimusta. Tämä todistaa, että sosiaalidemokraattien hätä on todellinen. Aikanaan SAK veti takaisin julkisuudesta Lohtander-mainoksen. Nyt olisi samanlaiseen aihetta, kun melkein koko kansa tietää eletyn jo liian kauan velaksi. Katkaisu on nyt pakko tehdä, Mitä sitten, jos kansa kääntyykin ns. mielenilmaisijoita vastaan. Varsinkin kun ensi vuonna - näilläkin ha

Nousukausi

Aito myyntipäällikkö sen tietää, nimittäin nousukauden pituuden. Niin ainakin SK 13-15 väittää. Historiasta voimme lukea, kuinka  yhdessä olemme tunaroineet ja siksi toivuimme muita hitaammin. Lisäksi Suomi koki Nokian romahduksen ja Venäjän hyytymisen. Maamme sai siis enemmän vaikeuksia syliinsä kuin muut talouden kärkimaat, joilla tuotanto oli monipuolisempaa kuin meillä. Tämän ohella Kiinan pörssiromahdusta silloiset asianantuntijat pitivät  mahdollisena. Sen vuoksi korjailtiin väärään suuntaan. Lähes kaikki olivat sen ennusteen takana. Nyt siis uskotaan taas myyntipäälliköiden arviontiin. Elämme terveesti, olemme onnellisisa. Nousukautemme jää täten myyntipäälliköiden arvion varaan. Niin ainakin uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Markkinat lähettävät jo sellaisia signaaleja, että USA vaipuu taantumaan jo kahden vuoden kuluttua! Saadaan nähdä, toteutuuko tämä arvio. Olemmeko juuri nyt kulkemassa ylös vai alaspäin? On siinä poliitikoilla pohtimista, kun eivät osaa nykyist